Sınav Kaygısı Öğrencileri Olumsuz Etkiliyor

Yıl boyunca öğrenciler; YKS, KPSS, ALES, YDS, AÖL, TUS ve DGS gibi birçok sınava giriyor. Bu önemli sınav süreçlerinde öğrencilerin yaşadığı kaygılar onları olumsuz etkiliyor. 

Hayatın rutin akışında her insanın zaman zaman kapıldığı temel duygulardan bir tanesi olan kaygı, aşırıya kaçmadığı sürece ihtiyaç duyulan ve gerekli bir duygudur. Sınav dönemlerinde sıklıkla karşılaşılan aşırı kaygı durumu ise başarısız sonuçlarla karşılaşılmasına yol açabilmektedir. Sınav döneminde karşılaşılan aşırı kaygı ile ilgili Arnavutköy Belediyesi Kadın Kültür ve Sanat Merkezi’nde çalışan Psikolog Selin Tunç bilgilendirici açıklamalarda bulundu.

“Sınavlara farklı anlamlar yükleniyor”

Sınav kaygısının, normalde bilinen bilgilerin sınav anında yapılamaması durumunun olduğunu söyleyen Tunç: “Kaygı hepimizin yaşadığı duygu durumudur. Fakat kaygının çok fazla yükselmesi durumunda aklımıza bazen bilgiler gelemeyebiliyor” dedi. Tunç, Sınav kaygısının sebebinin, sınavlara yüklenen farklı anlamlar olduğunu belirterek sınava giren öğrencilerin, onu bir sınav olarak değil de geleceğini belirleyen, hayatını değiştirecek bir sınav olarak gördüğünü söyledi.

“Aileye düşen görev destek olmaktır”

Sınav kaygısıyla başa çıkmanın yollarını anlatan Tunç: “Sınav kaygısının birtakım bedensel etkileri olabiliyor. Terleme, el titremeleri ve akıl karışıklığı gibi etkileri oluyor.  Bu etkileri engellemek için aslında kişilerin kendi iç sesiyle biraz daha baş başa kalmaları ve kendilerini rahatlatmaları çok önemli. Aileye düşen görev destek olmaktır. Her zaman öğrencinin yanında olduğunu hissettirmeleri gerekiyor. Öğrenciler başarısız olursam sevilmem, başarılı olursam sevilirim gibi bir düşünce içerisindeler. Bunun olmaması için ailelerin ‘Başarsan da başarmasan da biz senin her zaman yanındayız’ mesajı vermesi gerçekten çok önemlidir” şeklinde konuştu. 

“Bu durum kişiye göre değişir”

Sınava bir hafta kala yapılması gerekenlere değinen Tunç: “Bu durum kişiye göre değişir. Çok iyi hazırlanan öğrenciler biraz daha kendini rahatlamak için son bir haftayı kullanabilir. Çalışmalarını azaltabilir. İyi hazırlanamayan öğrenciler de son haftayı daha iyi çalışarak geçirebilir. Öğrenci kendini nasıl daha iyi hissedecekse son haftasını o şekilde değerlendirmesi daha iyi olur” ifadelerini kullandı.